Vi använder cookies för att göra din upplevelse på vår sida så bra som möjligt. OK

Toyota Industries Corporation förvärvar Vanderlande

Bildar tillsammans en globalt ledande leverantör med ett komplett utbud av materialhanteringslösningar - från manuellt till helautomatiskt

Toyota Industries Corporation (TICO) tar tecknat avtal om att förvärva Vanderlande – den globala marknadsledaren inom automation av logistikprocesser för flygplatser och pakethantering och tillika en ledande leverantör av lagerlösningar – av bolagets nuvarande ägare NPM Capital.

Förvärvet är ännu ett steg i TICOs strategiska ambition att öka sin närvaro inom automatiserad materialhantering. Affären följer på den nyligen aviserade expansionen i Nordamerika med förvärvet av Bastian Solutions LLC och befäster TICOs globala ledande position för helhetslösningar inom materialhantering.

Grundat 1949 och med huvudkontor i holländska Veghel har Vanderlande levererat lösningar i fler än 105 länder och har egen lokal närvaro i 30 av dessa. Med basen i innovativa system, intelligent mjukvara och livscykelbaserad service har Vanderlande uppvisat stark tillväxt de senaste åren och är väl positionerat för framtiden med nära relationer till varumärkesstarka kunder.

Som representant för TICO och tillika Vanderlandes blivande styrelseordförande, säger Norio Wakabayashi:
- Vanderlande kompletterar vårt nuvarande erbjudande med ett komplett utbud av integrerade och automatiserade materialhanteringslösningar. Vi ser också stora möjligheter i bådas omfattande försäljnings- och servicenätverk. Det här förvärvet skapar en ännu starkare global närvaro på snart sagt alla marknader där det finns automatiseringsbehov.

Vanderlandes VD, Remo Brunschwiler tillägger:
- Vi är glada över den här affären och att få bli en del av en så enormt framgångsrik och strategisk koncern. TICOs finansiella styrka och globala närvaro kommer att hjälpa vårt företag att fullfölja vår strategi för uthållig lönsam tillväxt.

NPM Capital’s VD Bart Coopmans, sammanfattar:
NPM Capital har sedan starten 1988 haft ett långsiktigt perspektiv på sitt engagemang i Vanderlande. Vi har fortlöpande investerat i organisationen och dess tekniska kapacitet vilket gett Vanderlande dess marknadsledande position. Med Toyota som ägare kommer Vanderlande att kunna ta nästa steg på sin tillväxtkurva.

Förvärvet stöttas och har godkänts av Vanderlandes ledning och fackliga organisationer. Vanderlande kommer att behålla sitt företagsnamn och varumärke och fortsätta sin verksamhet som enskild enhet utifrån nuvarande platser världen över. Transaktionen förutsätter sedvanliga myndighetsgodkännanden. Ett slutförande av affären förväntas under Q2 2017.

1. Fakta om affären
Förvärvsmetod:   Köp av 100% av aktierna genom ett helägt europeiskt dotterbolag
Kostnad:   1,16 miljarder euro
Förväntat slutförande:  Q2 2017

2. Fakta om Vanderlande

Vanderlande är en global marknadsledare inom automation av logistikprocesser på flygplatser, och på marknaden för post- och pakethantering. Företaget är också en ledande leverantör av processtyrning- och automationslösningar för lager i sektorer som e-handel, dagligvaruhandel och mode.

12 av Europas 20 främsta e-handelsföretag och många ledande distributionsföretag använder idag Vanderlandes effektiva och tillförlitliga lösningar. Bolagets system för bagagehantering flyttar 3,2 miljarder bagage runt om i världen per år, det vill säga 8,8 miljoner per dag. Företagets system är operativa på 600 flygplatser, 14 av dem återfinns bland världens 20 största. Mer än 20 miljoner paket (300 paket per sekund) sorteras av företagets system varje dag hos världens ledande post- och pakethanteringsföretag.

Företaget fokuserar på att optimera sina kunders affärsprocesser och konkurrenssituation. Genom nära samarbeten strävar man efter att förbättra den operativa logistiska verksamheten. Vanderlandes omfattande portfölj av integrerade lösningar - innovativa system, intelligent programvara och livscykeltjänster - resulterar i snabb, pålitlig och effektiv automatiseringsteknik.
Grundat 1949 och med mer än 4 500 anställa, alla djupt engagerade i att förflytta kundernas affärer framåt, återfinns Vanderlande på många orter på alla kontinenter. Med en konsekvent ökande omsättning på mer än 1 miljard euro årligen har Vanderlande etablerat sig som en pålitlig global partner för värdeskapande automation av logistikprocesser.
För mer information om företaget, dess produkter och teknologi såväl som karriärmöjligheter, vänligen besök www.vanderlande.com.

3. Fakta om Toyota Industries Corporation

Toyota Industries Corporation (TICO) grundades 1926 i Japan som en tillverkare av automatiska vävstolar. Sedan dess har TICO har expanderat verksamheten till att idag omfatta sex affärsområden världen över.

Under Toyota Material Handling Group (TMHG) samlas materialhanteringsverksamhetens  ledning, tillverkningsenheter och försäljnings-  och distributörsled globalt. TMHG är global marknadsledare sedan 2001.

Marknadserbjudande:  Automatiska vävstolar, kompressorer för luftkonditionering i bilar, bilar, motorer, elektronik samt utrustning för materialhantering.

Försäljningsvolym: 16,8 miljarder euro (FY 2016) *
Anställda: Cirka 51 500 (FY 2016)
Webbplats:  www.toyota-industries.com
* FY 2016 avser det fiskala räkenskapsåret som avslutades den 31 mars 2016. Euro är omräknat från yen till aktuell valutakurs vid räkenskapsårets utgång.