Toyota Material Handling Europe och Eneo Solutions samarbetar i ett strategiskt solprogram

Toyota Material Handling Europe och Eneo Solutions samarbetar i ett strategiskt solprogram

Båda företagen eftersträvar ett koldioxidfritt samhälle. Partnerskapet kombinerar Toyota Material Handling Europas djupa kunskaper inom elektriska gaffeltruckar och litiumjonbatterier med Eneo Solutions expertis inom solenergi. Partnerskapet genomförs i ett strategiskt solprogram med ambitionen att installera solceller på Toyota Material Handlings egna anläggningar och att utveckla solenergilösningar som kan integreras inom Toyotas produktutbud.

.

 

I ett första steg installeras takbaserade solcellsanläggningar på Toyota Material Handlings produktions- och kontorsanläggningar i fem länder. Installationerna kommer starta under 2019 och huvudkontoret i Mjölby är först ut. Huvudleverantör för installationen i Mjölby är Bixia, som sedan tidigare har ett samarbete i Sverige med Eneo under erbjudandet ”Solklart”.

Mot ett koldioxidfritt samhälle

Elektrifieringen accelererar inom logistik vilket ökar efterfrågan på förnybar energi. Elektriska gaffeltruckar med litiumjonbatterier, som drivs med solenergi från det egna taket, kan skapa såväl miljömässiga som ekonomiska värden. Visionen för solprogrammet är att utveckla solenergilösningar som hjälper Toyota Material Handlings partners och kunder att aktivt bidra till ett koldioxidfritt samhälle. Lösningarna sträcker sig från takbaserade solcellsanläggningar,till litiumjonbatterier som stationär lagring av solenergi.

”Vi vill att vårt solprogram ska få genomslag hela vägen från våra produktionsanläggningar till leverantörer och kunder som använder våra produkter. Genom att tillföra mer förnybar energi till elnätet bidrar vi till att avlägsna fossila energikällor i Europa. Det har en djupgående inverkan på vår framtid – och vi strävar efter att bjuda in våra partners och kunder att följa oss på vår gemensamma resa mot det koldioxidfria samhället, säger Matthias Fischer, vd och koncernchef på Toyota Material Handling Europe.

Programmet är ett viktigt steg mot att nå Toyotas energimål om 100 procent förnybar el 2020 och noll koldioxidutsläpp från produkter och lösningar före 2050.

Stationär lagring av solenergi

Under programmet kommer de modulbaserade litiumjonbatterierna att ges ett tredje liv som kostnadseffektiv, stationär lagring för solenergi. Därmed kan eltruckar laddas med solenergi även när solen inte skiner.

”Samarbetet med Eneo känns som en perfekt matchning. Deras kompetens i världsklass kommer garantera effektiva och långvariga lösningar. Det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma tillsammans för att minska våra produkters miljöpåverkan”, avslutar Matthias Fischer.

”Detta partnerskap är unikt. Toyota är fast beslutet att nå nollutsläpp för sina produkter, en ambition där solenergi och batterilösningar är en språngbräda. Eneo är stolta över att vara en del av denna resa.”, säger Harald Överholm, vd Eneo Solutions.

---

För mer information, kontakta: 

Matilda Hjalte, Projektledare marknadsföring, Eneo Solutions
E-post: matilda@eneosolutions.com
Tel. 0730-35 25 68

Om Bixia
Bixia AB är ett elbolag med sju delägare, Tekniska verken i Linköping, Alvesta Energi, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi och Sandviken Energi. Vi har tre kontor; Linköping, Nässjö och Växjö. Bixia arbetar aktivt för utvecklingen av närproducerad förnybar el och är ett av de elhandelsbolag som köper in mest småskaligt producerad el i Norden från över 1800 anläggningar. Läs mer på www.bixia.se

Om Eneo Solutions
Eneo Solutions grundades 2013 och erbjuder sina kunder enklare tillgång till grön energi.  Eneo är en heltäckande solenergikonsult och PPA-leverantör för världens mest ambitiösa ledare inom miljöhållbarhet. Eneo Solutions är den första PPA-leverantören för solel inom den europeiska nordiska regionen och utvecklar anpassade lösningar för förnybar energi för företag. Idag driver Eneo mer än 40 solenergianläggningar för stora företag och den offentliga sektorn. Besök vår webbplats för att få reda på hur ditt företag kan minska koldioxidutsläppen med solenergi. https://eneosolutions.se

Presskontakt

Toyota Material Handling Manufacturing Sweden
Sara Anderberg, Kommunikationschef


Tel. 0142-862 28 / Mobil. 0730-78 91 34

Skicka e-post >

Läs mer

Människor och truckar

Vår syn på hållbar utveckling

Genom vårt eget arbete med hållbar utveckling lär vi oss hur vi genom våra produkter och tjänster kan maximera säkerhet, minimera miljöpåverkan och optimera affärsprocesserna även för våra kunder.

Hållbar utveckling

Litiumjonlösningar från Toyota

Nu erbjuder vi kompletta litiumjon batterier,  internmonterade enligt Toyotas höga TPS-standard.

Läs mer >

BT Optio L-serien används frekvent vid hantering av snabbrörliga konsumtionsvaror

Vårt produktutbud

Ta en titt på hela vårt sortiment av truckar som inkluderar skjutstativtruckar, staplare, smalgångs- och motviktstruckar, lyftvagnar, låglyftare och automatiska truckar.

Läs mer >

Toyota Production System

Toyota Production System

Vår produktion präglas av lean-ideologin och vi arbetar enligt ett "pull system", vilket innebär att vi endast producerar mot order.

Läs mer >

Ta bort allt