Vad du behöver veta om lastpallar för att välja rätt lyftvagn

Vad är en lastbärare / lastpall?

 

En lastpall är en platt konstruktion som används för transport och frakt och som gör det möjligt att flytta enhetslaster mer kostnadseffektivt, säkert och ergonomiskt. Användningen av lastpallen, som vi känner till den idag, utvecklades under andra världskriget. Pallar är oftast gjorda av trä, plast eller metall och valet av pall beror oftast på lasten och miljön den används i.

Vilken pallstorlek är standard?

Internationell standardstorlek existerar egentligen inte, eftersom palldefinitioner, konstruktionsstandarder och terminologi varierar från land till land. Nationella standarder och inofficiella branschstandarder finns dock, så ta kontakt med lokala organisationer för mer information.

Den vanligaste pallstorleken i Europa är 1200 x 800 mm. Pallen, som ursprungligen togs fram av svensken Ivar Bryntse i ett samarbete mellan dåvarande BT och SJ, kallas för Europapall.

Alla typer av gaffeltruckar fungerar inte med alla typer av lastbärare. Var därför noga med att kontrollera palldimensioner och laststorlekar (inklusive överhäng) innan ni specificerar hur trucken ska vara. Enhetslasters vikt och innehåll påverkar tyngdpunkt och restkapacitet som trucken behöver för att kunna stapla.   

Europapall

Vad du behöver veta om Europapallen

  • Europapallen har minst 78 spikar i ett specifikt spikmönster. 
  • Pallen väger 20 - 25 kg.
  • Endast torr ved får användas, så att pallen inte möglar.
  • På vänstra hörnbrädan syns EPAL-logotypen.
  • På mittenbrädan visas tillverkarnummer tillsammans med kontrollorganets signatur, t ex SIS, och namnet på järnvägsbolaget som installerade kontrollorganet.
  • I högra hörnet visas EUR-logotypen.
Öppna pallar

Öppna pallar (EU, EPAL)

 

Pallar med fyrvägsöppning, blockpallar eller europallar 

De består av en blockkonstruktion med bottenbrädor på två sidor och i mitten. Möjligheten till hantering från fyra sidor ges genom att det finns två sidor med öppna öppningar och två sidor med öppningar över bottenbrädorna. Hanteringen blir enkel med i stort sett alla typer av truckar på sidorna med öppna öppningar. Formade hörn och bottenbrädor gör det enklare att komma in i pallen.

Denna palltyp är mycket vanlig i Europa (med undantag för Storbritannien).  

 

Pallar med bottenbräda

Pallar med bottenbräda

Pallar med fyrvägsöppning, även kända som blockpallar eller GKN-pallar. 

De består av en blockkonstruktion med bottenbrädor på alla fyra sidor och i mitten. Möjligheten till hantering från fyra sidor, samtliga över bottenbrädorna. Hanteringen blir enkel med i stort sett alla typer av truckar men det är inte möjligt att använda staplare med gafflarna över stödbenen för stapling. Formade bottenbrädor gör det lättare för truckgafflarna att komma in i pallen.

Denna palltyp är mycket vanlig i Storbritannien. 

 

 

Stringerpallar

Stringerpallar

 

Pallar med fyrvägsöppning, block- och bärarpallar, pallar med bottenbräda, livsmedelspallar, GMA-pallar (USA) eller CPC-pallar (Kanada) 

Detta är en block- och sidobärarkonstruktion (med gaffelöppningar). Möjligheten till hantering från fyra sidor ges genom att det finns två sidor med öppna öppningar och två sidor med öppningar över bottenbrädorna. Manuella och elektriska truckar samt stödbenstruckar med höjbara stödben kan användas för horisontella transporter. Lågprofilgafflar, som lyftvagnar (med låg gaffelhöjd), skjutstativtruckar, gränslande truckar eller motviktstruckar behövs för att plocka upp pallen från bärarsidan. Formade bottenbrädor gör det lättare för truckgafflarna att komma in i pallen. Denna palltyp är mycket vanlig i Nordamerika, Afrika och Asien.  

 

 

Bärarpallar

Bärarpallar

 

Pallar med tvåvägsöppning, block- och bärarpallar eller pallar med bottenbräda  

Detta är en blockkonstruktion med sido- och centrumbärare och kan bara hanteras från två sidor. Hanteringen blir enkel med i stort sett alla typer av truckar men det är inte möjligt att använda staplare med gafflarna över stöd-benen för stapling. Formade bottenbrädor gör det lättare för truckgafflarna att komma in i pallen. Denna palltyp är mycket vanlig i Afrika och Asien.  

 

 

12 anledningar att köpa BT Lifter

Med över 60 års erfarenhet i bagaget har vi truckar för alla tillfällen. Hållbara och tillförlitliga handtruckar som sparar dina pengar.

12 anledningar att köpa

Varför ska du köpa Toyota?

Vi är stolta över att vara världsledande i att tillverka enastående kvalitets-produkter inom materialhantering. Ta reda på mer om fördelarna med att samarbeta med oss.

Varför ska du köpa Toyota?

Toyotas utbud med BT-handtruckar

Brett utbud med lyftvagnar

BT-lyftvagnar från Toyota är en kostnadseffektiv och pålitlig materialhanteringslösning. Se vårt breda utbud med pallvagnar. 

Brett utbud med lyftvagnar

Behöver du hjälp?

Vi gör det enkelt för dig att ta kontakt med oss. Du kan chatta, maila eller om du föredrar support via telefon så är vi tillgängliga mån - tor 07.30 - 16.30 och fre 07.30 - 16.00.

Kontakta oss

Ta bort allt