Gillar människor och att laga saker

Jaana är en aktiv person som jobbar som servicetekniker hos Toyota sedan ett år tillbaka. Hon är utåtriktad, gillar fordon, kör motorcykel och har alltid varit tekniskt intresserad. Men det var inte alls självklart att hon skulle serva just truckar.

Jaana är en aktiv person som jobbar som servicetekniker hos Toyota sedan ett år tillbaka. Hon är utåtriktad, gillar fordon, kör motorcykel och har alltid varit tekniskt intresserad. Men det var inte alls självklart att hon skulle serva just truckar.

Jaana är, tillsammans med en kollega, främst stationerad som servicetekniker på Ringhals kärnkraftverk mellan Varberg och Kungsbacka. Fordonsparken består av cirka 180 maskiner; truckar, golfbilar och specialbyggda fordon. Mellan varven är hon ute på serviceuppdrag även hos andra kunder.

Vad är bäst med jobbet?

”Att jobbet innebär frihet under ansvar. Och att kunderna är så trevliga” säger Jaana. ”Hos min kund har alla fordon sin förare, vilket medför mycket kundkontakt. De vet vem jag är, vilket är en fördel. Och det finns alltid hjälp att få från mina kollegor. Vi löser allt ihop. Jag gillar människor och att laga saker.”

Vilka är de största utmaningarna?

”Vi har mycket olika truckfabrikat och mycket specialmaskiner, vilket gör att varje dag kan vara en utmaning. Jag får leta både efter truckar och reservdelar”, konstaterar Jaana.

Berätta om din bakgrund

”Jag har varit allt från butikschef till personlig tränare”, säger Jaana och berättar att hennes nuvarande kollega och teamledare på Toyota övertalade henne att söka sig till Toyota eftersom han trodde att hon skulle vara perfekt i rollen som servicetekniker. Jaana kom närmast från det globala hygien- och hälsobolaget Essity (f.d. SCA) där hon arbetade som teknisk operatör och underhållsmekaniker. För övrigt var hon den första kvinnan i rollen som teknisk operatör på sin tidigare arbetsplats.

På tal om det, hur är det att vara kvinna i en mansdominerad bransch?

”Det krävs lite skinn på näsan, men jag är bra på att säga ifrån och har en rätt så vass tunga” säger Jaana. ”99 % av alla runtomkring mig är bra. Sen finns det alltid en klick som utmärker sig.”

”Man kan bli ifrågasatt om man kan någonting som tjej. Om jag till exempel kommer till en kund tillsammans med en manlig kollega så vänder de sig oftast till honom först. Men när de märker att jag kan lösa problemen åt dem, så går det bra.”

”Jag märker däremot att jag ofta blir bättre behandlad som kvinna, vilket jag kan utnyttja till min fördel. Alla är måna om mig.”

Jaana är van vid mansdominerade miljöer. Bland annat tävlar hon i Brasiliansk Jiu-jitsu (BJJ), en sport som har vuxit enormt. Jaana beskriver kampsporten som en blandning av fribrottning och judo. En enklare form av MMA, men inte lika våldsam.

Hur ska vi locka till oss fler kvinnliga servicetekniker?

”Till att börja med behöver vi få fler tjejer att välja fordonsinriktning på gymnasiet. Och stötta tjejer som, precis som jag, gillar att jobba praktiskt” säger Jaana som tycker att man som tjej på olika sätt blir bromsad av samhället. Det behöver finnas fler förebilder. ”Om jag hade gått om gymnasiet idag så hade jag definitivt gått en fordonslinje, eller valt att bli snickare.”

Jaana beskriver att hon själv halkade in på ett bananskal och att hon inte hade jobbat med truckar tidigare. ”Men om man har ett genuint tekniskt intresse och gillar att lösa problem så kan man lära sig truck.”

”Man måste vara driven och självständig. Resten lär man sig.”

Kort om Jaana 

Namn: Jaana Benjaminsson
Bor: I Falkenberg
Familj: 2 barn, 4 och 7 år
Ålder: 41
Intressen/gör helst på fritiden: Spelar piano och gitarr, bygger möbler och målar tavlor. Gillar djur och natur. Seglar gärna på sommaren. Tävlar i Brasiliansk Jiu-jitsu (BJJ).

Ta bort allt