;

Hur mycket kan jag lyfta med min gaffeltruck?

Bestäm rätt kapacitet för din gaffeltruck

Räkna ut en gaffeltrucks verkliga kapacitet

Som varje truckförare vet så är det mycket svårare att lasta och manövrera en gaffeltruck än vad det ser ut. Att säkert hämta, flytta och lämna en last innebär en komplex balansakt med tyngdkraften. På samma sätt är lasthanteringsförmågan hos en gaffeltruck ett mer komplext ämne än man kanske först tror. Om en gaffeltruck har en nominell kapacitet på 2,0 ton, betyder det inte nödvändigtvis att den lyfter varje enskild last upp till den vikten. I den här guiden besvarar vi på några av de vanligaste frågorna om gaffeltruckars kapacitet och visar hur du räknar ut hur mycket en truck verkligen kan lyfta.

Vad är skillnaden mellan lastkapacitet och restkapacitet?

Lastcentrum är det horisontella avståndet från gaffelns vertikala yta till lastens tyngdpunkt.

För en gaffeltruck anges dess lastkapacitet eller nominella kapacitet. Detta beräknas som den maximala vikten den kan lyfta till en förutbestämd höjd när dess lastcentrum ligger vid en viss punkt.

Om lasten måste lyftas högre eller om dess lastcentrum är längre bort kommer kapaciteten att minska. Restkapacitet är alltså den faktiska lyftförmågan vid en given situation, som kan vara mindre än den nominella kapaciteten.

Vad är ett lastcentrum?

Lastcentrum är det horisontella avståndet från gaffelns vertikala yta till lastens tyngdpunkt. Standardvärden för lastcentrum varierar beroende på gaffeltruckens nominella kapacitet och kommer att vara något av följande:

  • 0 – 1,000 kg: 400 mm
  • 1,001 – 5,000 kg: 500 mm
  • 5,001 – 10,000 kg: 600 mm

I vissa fall kan truckens lastcentrum skilja sig från det standardiserade exemplet ovan, så se alltid till att kontrollera databladet för den truck du funderar på.

Hur påverkar gaffeltruckens tillsatsaggregat dess kapacitet?

Om extra utrustning används till gaffeltrucken så minskar dess lyftkapacitet, för det första på grund av den extra vikten och för det andra eftersom det vanligtvis flyttar truckens lastcentrum längre framåt. Om du är osäker på hur mycket en utrustning kommer att minska gaffeltruckens kapacitet, tala med en produktrepresentant innan du adderar det.

Vilken kapacitet behöver jag egentligen?

Det beror naturligtvis på vilken typ av last du vill transportera så väl som hur högt du behöver lyfta den. För att komma igång är här några frågor du kan ställa dig själv:

  • Hur tung är min last? Mät vikten på den tyngsta pallen du måste lyfta i din verksamhet. Det är bättre att ha en försiktighetsmarginal snarare än att riskera att överbelasta en truck.
  • Hur högt behöver jag lyfta mina laster? Ta den högsta hyllan du behöver nå och lägg till en säkerhetsmarginal på 200 mm.
  • Vilken är längden på min största last? Kom ihåg att en längre last kan skjuta ut dess lastcentrum.
  • Vilka typer av tillsatsaggregat kommer gaffeltrucken att använda? Kom ihåg att ta hänsyn till deras vikt och position.
  •  

Nominell kapacitet och restkapacitet – ett exempel med Traigo 48

Den nominella kapaciteten för en gaffeltruck baseras på modellen och är relaterad till truckens motvikt. I exemplet som ges nedan har Traigo 48-8FBE16T en nominell kapacitet på 1,6 ton. I tabellen kan du se att maskinen har en restkapacitet på 1,6 ton vid en lastcentrum på 500 mm upp till den angivna höjden på 5 000 mm.

Men om du vill lyfta lasten över 5 000 mm eller om dess lastcentrum flyttas ser du att den faktiska lyftkapaciteten minskar, vilket är vad vi kallar restkapaciteten. Andra faktorer som påverkar lastcentrum, som gaffeltruckens tillsatsaggregat, gaffellängd, lastform osv. kommer också att återspeglas i restkapaciteten. Om en eller flera av dessa faktorer påverkar lastcentrum, om du t.ex. flyttar det till 1 000 mm istället kan du se i tabellen att restkapaciteten nu bara är 990 kg.

Restkapacitet

Nominell kapacitet för Traigo48, 1,6 ton, 8FBE16T

  Lastcenter (mm)
Höjd (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

* Nominell kapacitet beskriver den maximala vikten en gaffeltruck kan lyfta till en viss höjd i med standardvärdet för lastcentrum

Nominal capacity

Säkerheten först

Gaffeltruck lyfter pall nominell kapacitet

För att garantera dina anställdas säkerhet är det viktigt att du först räknar ut maximal höjd och lastcentrum för de laster och lagerutrymmen du arbetar med. Se sedan till att dina gaffeltruckar kan hantera dessa jobb – vilket innebär att du inte bara kontrollerar deras nominella kapacitet utan deras återstående kapacitet för den situationen.

Varje gaffeltruck har ett lastkapacitetsdiagram som anger den verkliga vikten den kan lyfta med olika höjder och lastcentrum. Detta hjälper till att avgöra om en gaffeltruck du funderar på att köpa är rätt för de jobb du tänker på.

Toyota Material Handling erbjuder ett brett utbud av gaffeltruckar, från 3-hjuls eltruckar för 1,0 ton till 8,0 tons högkapacitets elektriska eller bränsledrivna alternativ. För att ta reda på vilken gaffeltruck som är rätt val för dig, bläddra i vårt sortiment nu eller kontakta en av våra produktexperter.

Se hela vårt produktutbud

Vill du veta mer?

Elektriska motviktstruckar

Elektriska motviktstruckar

Våra elektriska motviktstruckar är lämpliga för en mängd olika inomhus- och utomhusaktiviteter.

Läs mer >

Motviktstruckar med förbränningsmotor

Motviktstruckar med förbränningsmotor

Designad för lätt, medelhög och tung hantering av material, erbjuder dessa truckar snabbare acceleration och lyfthastigheter, vilket ökar produktiviteten.

Läs mer >

Ta bort allt