Litiumjonbatterier från Toyota

Som en del av våra senaste innovationer kan vi nu erbjuda en komplett Toyota-energilösning med våra internmonterade litiumjonbatterier. Dessa batterier är helt integrerade i trucken, vilket ger ytterligare fördelar och energibesparing över hela vårt eldrivna produktutbud. Vi har redan nu i många länder i hela Europa tusentals truckar med litiumjonbatterier i arbete, där vi kan säkerställa både hög kvalitet och driftsäkerhet.

Vad är litiumjonbatterier?

Litiumjon är en nyare typ av batteri, men som till skillnad från det traditionella blysyrabatteriet har en mycket högre energidensitet och kan därför lagra och ladda energi mycket snabbare.

Ett litiumjonbatteri består av ett antal celler som tillsammans byggs ihop i en modul. Beroende på batteriets storlek seriekopplas flera moduler ihop och bildar ett batterisystem. Varje modul utrustas med ett säkerhetssystem (BMS - battery management system). Det kompletta batterisystemet har dessutom ett överordnat BMS som kontrollerar och styr batteriets totala aktivitet (laddning/uttag).

Läs mer

Varför välja litiumjon?

Litiumjonbatteri detaljbild låglyftare

Lägre energiförbrukning och längre livslängd

Den senaste litiumjonteknologin har mycket högre energidensitet och ger därför mer än 30% högre energieffektivitet än blysyrabatterier. Det betyder att batterierna ger högre kapacitet. Dessutom är livslängden på litiumjonbatterier mer än tre gånger så lång som på blysyra, vilket gör att du kan korta laddningstiderna avsevärt. Från att behöva ladda 6-8 timmar med blysyra, räcker det nu med 1-3 timmar per dag, beroende på förhållandet mellan batteri och laddare. Det innebär att det finns stora energibesparingar på elförbrukningen att göra.

Högre produktivitet tack vare kort laddningstid

Tack vare den korta laddningstiden kan en truck med litium-jon vara betydligt mer tillgänglig och effektiv under ett arbetsdygn. Batteriet ger nämligen ett jämnt uttag tack vare den höga energidensiteten. Det betyder att trucken ger en full och jämn körprestanda (åk-, lyft- och sänkhastigheten) oavsett om batteriet är fulladdat eller har 20 % kapacitet kvar.

Trucken har alltså full kapacitet tills batteriet är helt slutladdat då den stannar tvärt. Det ställer såklart krav på truckföraren som måste se till att ladda trucken i tid. Truckens display ger dig information om batteriets kvarvarande kapacitet. Vi rekommenderar att aldrig gå lägre ned än 20%.

Ett bly-syrabatteri tappar i stället i prestanda ju mindre kapacitet som finns kvar i batteriet. Trucken blir helt enkelt tröttare ju mindre kapacitet som finns kvar och slutet på varje skift blir därför mindre effektivt.

Mer tid över med underhållsfria batterier

Den korta laddningstiden ger också mer tid över till sådant som faktiskt genererar intäkter till företaget. Med rätt dimensionerad batteristorlek och laddare kan ett litiumjonbatteri ersätta två bly-syrabatterier som i vanliga fall behövs vid 2-skifts- eller 3-skiftshantering. Dessutom slipper man även arbetsinsatsen och tiden för själva batteribytet. Litiumjonbatterier är dessutom underhållsfria och behöver ingen vattenpåfyllning eller annat underhåll.

Mer plats över när ni slipper laddningsrum

Litiumjonbatterier är helt slutna och avger inga gasemissioner överhuvudtaget. Det innebär att det inte ställs några krav på speciella ventilerade laddningsrum, utan laddning kan ske var som helst i lokalerna. Vårt förslag är att parkering och landningsplatser görs utanför eller i närhet till fika- och lunchutrymmen så att korttidsladdning enkelt kan göras.

Ladda ner guiden "Varför välja litiumjon?"

Fördelar med litiumjonbatterier

  • Över 3 gånger så lång livstid som blybatterier
  • 30 % mer energieffektiva batterier
  • Ingen batteripåfyllning eller underhåll krävs för batteriet
  • Ingen batterigasavgivning betyder att kunden kan ladda var som helst, när som helst
  • 7 års garanti
  • Förbättrad säkerhet tack vare Toyotas unika laddningskontakt
  • Det behövs inte längre några batteribyten eller laddningsrum, vilket ger ytterligare kostnadsbesparingar och ökad säkerhet

Våra kunder har använt denna väl beprövade teknik på många applikationer sedan 2014, och resultatet har varit maximerad drifttid och produktivitet för kundens verksamhet.

Läs mer om fördelar med litiumjon jämfört med blysyrabatterier>

Toyotas egna litiumjonbatterier

Genom att praktiskt använda hela Toyotagruppens samlade kompetens har litiumjonbatterilösningarna nu en modulär uppställning av batterierna. Det betyder att kunderna kan förvärva korrekt batteristorlek som passar för deras behov. Den modulära uppställningen säkerställer även flexibilitet i kundservicen, tack vare att mycket få delar är inblandade, vilket även gör att maximal drifttid kan garanteras. Oberoende av storlek på verksamheten ger denna internproducerade lösning snabb avkastning, och det gör att den är intressant för användning i alla typer av applikationer, hög- eller lågintensiva. Kunden kan även vara lugn, med dess utökade 7-års garanti utan begränsningar.

Läs mer

Arbeta klokt med litiumjonbatterier och laddare

Här kan du ladda ned en affisch som visar 15 tips hur du arbetar säkert med litiumjonbatterier och laddare. 

Förare kör plocktrucken BT Optio

Vårt produktutbud

Ta en titt på hela vårt sortiment av lagertruckar, motviktstruckar och automatiserade truckar.

Läs mer >

Manager looking at I_Site on iPad

I_Site fleet management

I_Site kopplar upp dina truckar, samlar in data och ger dig en överblick över vad som händer och berättar hur du optimerar din verksamhet.

Läs mer >

Läs mer i vår blogg

Läs våra artiklar om intressanta ämnen inom materialhantering. Vilka nya trender ser vi under 2019?

Läs mer >

Ta bort allt