De sociala ESRS-avslöjandena – Egen arbetskraft, Arbetare i värdekedjan och Berörda samhällen – uppmanar företag att rapportera om sina väsentliga effekter, risker och möjligheter i ett socialt sammanhang. Vi strävar efter att tillhandahålla transparens angående våra sociala metoder, riktlinjer och åtgärder.
"Vi strävar efter att varje dag visa att människor kommer först"
Peter Damberg,
Senior Vice President Human Resources
Vi investerar kontinuerligt i våra medarbetare, utvecklar och upprätthåller deras professionella kompetens och personliga förmågor, och mäter medarbetarnas tillfredsställelse lokalt för att säkra välbefinnandet.
År 2023 bedömde EcoVadis vår transparens och rapportering om "Arbetspraxis och mänskliga rättigheter" till 77 %. Detta placerar oss bland de främsta 1% av över 100 000 business-to-business (B2B)-företag över hela världen.
När det gäller våra +13 000 anställda och deras hälsa, säkerhet och välbefinnande handlar det om ett delat ansvar. Ledare måste tillhandahålla en säker fysisk och psykologisk miljö för att skapa en blomstrande kultur. Anställda är skyldiga att följa säkerhetsriktlinjerna och vidta proaktiva åtgärder för att säkerställa säkerhet och välbefinnande för sig själva och sina kollegor.
Vi respekterar alla människor lika, omfamnar olikheter och återspeglar Toyota-familjens globala karaktär och värderingar. Genom vårt långsiktiga partnerskap med EU-OSHA strävar vi efter att skapa en säkrare och hälsosammare arbetsplats för alla. 2023 undertecknade vår ledningsgrupp ett nytt åtagande för mångfald, jämlikhet och inkludering, där vi aktivt förespråkar en arbetskultur som prioriterar mångfald, inkludering och likvärdiga möjligheter.
"Jag är stolt över mitt företag eftersom vi skärpte vårt fokus på mångfald, jämlikhet och inkludering, men jag erkänner ödmjukt att det här är en lång väg vi är på, och som kräver uthållighet och tålamod.
Ledare och chefer är viktiga förebilder, men alla i vårt företag har ett ansvar att bidra till den fina arbetsplats vi vill skapa, tillsammans. Allas ansträngningar är viktiga."
Maria Hagegård, Senior HR Project Manager
Över 80 % av våra leverantörer finns nära fabrikerna, vilket gör att vi kan stödja den lokala ekonomin och minska transporternas påverkan. Ändå är många andra leverantörer baserade i olika länder där arbetstagarnas rättsskydd skiljer sig åt.
Arbetspraxis och mänskliga rättigheter i värdekedjan innebär branschövergripande utmaningar som är svåra för alla företag att lösa på egen hand. Vi bygger upp kapacitet för att ytterligare zooma in på det här ämnet i framtiden - när leverantörer väl har blivit inskolade på EcoVadis-verktyget kommer dess inbyggda riskkartläggningsverktyg att göra det möjligt för oss att undersöka verksamheternas arbetspraxis och mänskliga rättigheter också hos våra leverantörer. Detta kommer att ge oss bättre överblick över hur våra leverantörer hanterar social praxis i förhållande till andra leverantörer.
I linje med vår uppförandekod för leverantörer strävar vi efter att bedriva affärer på ett rättvist och ärligt sätt och skapa en hållbar värdekedja – vi vill bli den mest respekterade och pålitliga materialhanteringspartnern i Europa.
Läs om S2, arbetare i värdekedjan, i vår Hållbarhetsrapport >>
Även om vi har en omfattande leverantörsbas, finns över 80 % av våra europeiska leverantörer i närheten av våra tillverkningsanläggningar.
Medan över tre fjärdedelar av våra leverantörer är baserade i Europa, är vissa baserade på andra håll, i länder där det rättsliga skyddet förblir svagare och materiellt drabbade samhällen inte omfattas. Vi har uppdaterat vår uppförandekod för leverantörer under 2023 för att lösa detta problem, i linje med vår policy för ansvarsfulla inköp.
En rad av EU:s klimat- och sociala regleringar – inklusive förordningen om tvångsarbete och sektoriell social dialog – kräver att vi höjer vår styrningsnivå i dessa frågor ytterligare. Vi välkomnar denna möjlighet att skapa lika villkor, eftersom alla EU-företag kommer att behöva ta itu med sådana frågor på ett mer standardiserat sätt.